Branko Kovačević
Bacan je narod u tamnice
drugi list iz grafičke mape Kroz našu borbu
1945.
linorez, papir
235 x 175 mm
MMSU-1991-2

Izdavač: Nakladni zavod "Ante Velzek", Zagreb
Tisak: Hrvatski tiskarski zavod, Zagreb
Uvodni tekst: Drago Magjer

Tvrdo ukoričena grafička mapa Kroz našu borbu sadrži šesnaest otisnutih listova, jedan list s popisom naslova linoreza, jedan list s posvetom autora, jedan list s uvodnim tekstom o Branku Kovačeviću i jedan list teksta o temi borbe na hrvatskom jeziku.
Grafička mapa Kroz našu borbu drugo je izdanje mape Kroz narodno-oslobodilačku borbu koja je otisnuta 1944. godine (linorezi su nastali u selu Brštanovo u Dalmatinskoj zagori).

Branko Kovačević (Zadvarje, 1911. – Zagreb, 1988.) djelovao je kao slikar, likovni pedagog, scenograf te voditelj Umjetničke galerije u Dubrovniku. Sudjelovao je u antifašističkom pokretu organizirajući izložbe umjetnika iz redova partizana. Za antifašistički pokret konvencionalna ikonografija, ekspresionistički je oblikovana s hotimičnim naglašavanjem strave u izabranim motivima. Izrazitim crno-bijelim kontrastima, omogućenim i samim izborom tehnike urezivanja, u prvi plan istupaju jeza progona i trauma narodnog zbjega. Linearno postavljen narativ grafičke mape – od progona i paljenja sela do narodnog ustanka i vizije obnove – djeluje kao prosvjed protiv fašističkih zločina.