Ljubo Ivančić
Mala kompozicija
1956.-1957.
ulje, lesonit
470 x 390 mm
MMSU-469
Ljubo Ivančić (Split, 1925. – Zagreb, 2003.) nakon završetka Drugoga svjetskog rata odlazi u Zagreb gdje upisuje i pod mentorstvom Đure Tiljka završava 1951. Akademiju likovnih umjetnosti. Već je na prvoj samostalnoj izložbi 1954. pokazao zavidnu zrelost, a istih godina, sredinom pedesetih, izlaže s Grupom petorice. Od niza samostalnih i skupnih nastupa u zemlji i inozemstvu svakako treba izdvojiti izložbu Guggenheim International Award u New Yorku 1960. godine. Njegova posljednja retrospektivna izložba održana je 1995. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Bio je redoviti profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1969., a nakon smrti Krste Hegedušića preuzima Majstorsku radionicu za poslijediplomski studij.
Ljubo Ivančić umjetnik je definirane palete i stila, s izraženim crtačkim grafizmom i pastoznim naznakama informela. Njegovo egzistencijalno slikarstvo sažima oblike i figure na njihove najjednostavnije forme.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u Zbirci slikarstva ima slike Mala kompozicija, Ribe i Išarani zid iz razdoblja druge polovice pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Mala kompozicija sastavljena je od tri ljudske figure, od kojih je svaka u različitom položaju smještena u tamnom interijeru. Dvije figure prikazane su frontalno – jedna stoji, druga sjedi – dok treća figura sjedi u profilu. Sve su figure nage, ali su u potpunosti lišene bilo kakvih spolnih karakteristika i detalja. Tjeskoba i pomračenje koje je sveprisutno u njegovim radovima, često se povezuju s njegovom osobnom obiteljskom tragedijom koja se dogodila tijekom Drugoga svjetskog rata, a koja je neizbježno ostavila posljedice na autora, iako on sam o tome nikada nije izravno govorio. Njegov umjetnički svijet boli i trauma naslućuje se u izrazu, tmini, ali i teškoj lazuri pigmenta kroz reljefnu i urezanu liniju.

(D.Z.)